Mäkké medovníčky lepkové aj bezlepkové

  • Ak pečiete medovníčky na poslednú chvíľu máme pre Vás skvelý recept
Mäkké medovníčky lepkové aj bezlepkové
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    02:00
    (h:m)
  • Porcie
    -
    (ks)

Ingrediencie

Medovníčky s lepkom:
160 g med
160 g kryštálový cukor
120 g maslo
500 g hladká múka

1 ks Kypriaci prášok do perníka Liana
1 kávová lyžička sóda bikarbóna Liana
1 kávová lyžička škoricový cukor Liana
2 celé vajcia
1 žĺtko na potieranie s 1 lyžicou vody

Medovníčky bez lepku:
160 g med
160 g kryštálový cukor
120 g maslo
200 g Fine mix Liana
250 g Cake mix Liana
2 celé vajcia
1 žĺtko na potieranie s 1 lyžicou vody



Postup

Lepkové postup:
Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy s múkou, v ktorej sme vymiešali sódu bikarbónu, kypriaci prášok do perníka a škoricový cukor. Všetko spolu zmiešame. Do vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 -24 hodín. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary.  Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 7 minút. Nesmú sa pripáliť aby nevyschli. Ešte horúce potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou.  Necháme vychladnúť uložím do nádoby s vekom. Ak ich chceme mať dlho mäkké, dáme do nádoby k medovníčkom rozkrojené jabĺčko. Medovníky nasajú vlhkosť a budú sa nám rozplývať na jazyku.

Tip:

1. Pre zdravšiu verziu cukor môžeme použiť trstinový.

2. My sme nahradili v recepte 250 g klasickej pšeničnej hladkej múky zdravšou špaldovou múkou hladkou. A chutili úžasne.

Bezlepkové postup:
Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy so zmesami Fine mix a Cake mix. Všetko spolu zmiešame. Do vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 -24 hodín. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary.  Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 7 minút. Nesmú sa pripáliť aby nevyschli. Ešte horúce potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou.  Necháme vychladnúť uložím do nádoby s vekom. Ak ich chceme mať dlho mäkké, dáme do nádoby k medovníčkom rozkrojené jabĺčko. Medovníky nasajú vlhkosť a budú sa nám rozplývať na jazyku.

Tip: 

1. Pre zdravšiu verziu cukor môžeme použiť trstinový.



Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.