Tradičné šišky netradične

  • Bez plnky, s plnkou alebo s farebnou polevou? Vyberte si variant, ktorý Vám najviac chutí! Nám chutili všetky :)
Tradičné šišky netradične
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    01:00
    (h:m)
  • Porcie
    45
    (ks)

Ingrediencie

750 g polohrubá múka
450 ml mlieko
120 g kryštálový cukor
3 ks žĺtky
1 ks droždie
1/2 kávovej lyžičky soľ
2 kávové lyžičky Citrónová poleva Liana
100 g maslo
2 ks Vanilínový cukor Liana
2 lyžice rum

Dodatky:
džem, čokoládovo-orieškový krém

 

 

 

Postup

CESTO:
1. Pripravíme kvások z cca 100 ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia. Necháme 5-10 minút vzísť kvások.
2. Do väčšej misky vysypeme múku, pripravený kvások, žĺtky, cukor, Vanilínový cukor, citrónovú polevu, soľ, zvyšné mlieko a rum. Všetko premiešame a nakoniec pridáme 100 g roztopeného nie horúceho masla.
3. Dobre spracujeme rukou alebo elektrickým hnetačom cca 5 minút.
4. Necháme vykysnúť asi 20 minút.
5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska.
6. Vykrojené šišky poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút podkysnúť.
7. Medzitým rozohrejeme vyššiu panvicu s olejom (asi do polovice výšky panvice) s lyžicou masla (maslo zabráni prílišnému nasiaknutiu šišiek olejom). 

My sme otestovali 3 druhy šišiek: bez plnky s otvorom, plnené po upečení a zdobené polevami.

BEZ PLNKY S OTVOROM:
Tesne pred vyprážaním urobíme na šiške prstami otvor a vložíme do rozpáleného oleja. Z oboch strán vypražíme do zlatista. Vypražené šišky uložíme na papierový obrúsok, posypeme práškovým cukrom. Podávame najlepšie s domácim džemom.

NAPLNENÉ PO UPEČENÍ:
Šišky vypražíme v oleji z oboch strán a po vychladnutí naplníme cez zdobiace vrecko s ostrou špičkou džemom alebo čokoládovo-orieškovým krémom. 

ZDOBENÉ POLEVAMI:
Uprostred vykysnutej šišky spravíme prstami väčší otvor a opražíme z oboch strán do zlatista. Po vychladnutí namáčame vrchnou stranou do polevy a ozdobíme farebnými posypmi.
 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.