Bezlepkový kvások z ryžovej múky

  • jednoduché a zdravé pečenie s ryžovým kváskom
Bezlepkový kvások z ryžovej múky
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    120:00
    (h:m)
  • Porcie
    -
    (ks)

Ingrediencie

ryžová múka
voda



Postup

1. deň

Do sklenenej misky si dáme 50 g  ryžovej múky. Pridáme 50 ml teplej vody, aby vzniklo hustejšie cesto. Misku prikyjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa odležať. Ak nám nasledujúci deň ostane na povrchu voda, tak ju  zlejeme prípadne pridáme ryžovú múku 1-2 lyžice.

2. deň

Cesto premiešamte, vôňou by malo byť mierne kyslé. Pridáme 2 lyžice ryžovej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme znovu odležať do ďalšieho dňa pri izbovej teplote. Opäť, ak sa vytvorí voda, ktorú zlejeme alebo zahustíme ryžovou múkou. Týmto pridávaním múky prikrmujeme kvasinky.

3. deň

V cestíčku by sa mali začať tvoriť jemnučké bublinky. Premiešame ho, pridáme opäť 2 lyžice ryžovej múky a teplej vody toľko, aby bola zmes stredne hustá. Necháme v izbe do ďalšieho dňa alebo večer pridáme ešte lyžicu múky.

4. deň

Kvások by mal byť hotový. Má bublinky, vonia jemne kyslo, má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria oxid uhličitý.

Ak by sa vám kvások nepozdával, môžete v uvedenom postupe pokračovať ďalšie 3 dni spolu cca asi 7 dní. Mal by preukazovať nejakú akciu v podobe bubliniek a mierneho rastu. Neporovnávajte ho ale s lepkovým! Má inú konzistenciu, vôňu i chuť.

Pri zakladaní kvások udržujeme pri izbovej teplote, najlepšie v uzavretom priestore – napr. v zatvorenej rúre. Ak by sme chceli pomôcť kvásku, môžeme občas rozohriať rúru na 40 stupňov.

Po založení ho odložíme do chladničky. Keď sa budete chystať piecť,  namnožíte si požadované množstvo, po jeho rozkvasení si odložíte dve lyžice na ďalšie pečenie a zvyšok použijete do receptu.

Udržiavanie kvásku:

Raz týždenne pridáme 1-2 lyžice ryžovej múky a trocha vlažnej vody aby kvások zostal stredne hustý. Zakryjeme potravinovou fóliou. Alebo ho môžeme uchovávať v zaváracom sklenenom pohári zavretom viečkom.

 



Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.