Bezlepkové opekance s makom, tvarohom alebo kapustou
play

Bezlepkové opekance s makom, tvarohom alebo kapustou

Trvanie: 01:00 (h:m)
Opekance alebo v iných nárečiach bobáľky, pupáky sú tradičným jedlom na Vianoce. Pripraviť sa dajú na sladko, ale aj na slano
Ingrediencie
Cesto
  • 300 g Bakery mix Liana
  • 250 ml voda
  • 15 g droždie
  • 1 lyžica kryštálový cukor (na kvások)
  • 50 g maslo
  • 60 g práškový cukor
  • 1 ks vajce
Na vrch makové
  • mlieko, voda, mak, med alebo cukor
Na vrch tvarohové
  • voda, tvaroh, soľ, maslo
Na vrch kapustové
  • cibuľa, kyslá kapusta, olej, soľ
Tovar do košíka Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

1. Pripravíme kvások z vlažnej vody, droždia, cukru a necháme 10 minút vykysnúť.

2. Mixérom spracujeme cesto z Bakery mix, rozpusteného masla, cukru, vajíčka a nakoniec vylejeme kvások z droždia. Cesto necháme 40 minút nakysnúť.

3. Následne ho preložíme na pracovnú podložku potretú olejom, urobíme dlhé valčeky a tie pokrájame na 1-1,5 cm kúsky. S naolejovanými rukami vytvarujeme guľku a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

4. Pečieme na 180°C cca 20 minút do zlatista.

Opekance s makom na sladko:

Vychladnuté opekance dáme do misky, posypeme makom miešaným s cukrom, zalejeme horúcim mliekom alebo vodou.

Opekance s tvarohom na slano:

Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené vo vode. Prikryjeme a necháme, aby troška nasiakli vodu. Následne vodu zlejeme, opekance posypeme hrudkovitým tvarohom, osolíme a polejeme opraženým maslom.

Opekance s kyslou kapustou na slano:

Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené vo vode. Prikryjeme a necháme, aby troška nasiakli vodu. Následne vodu zlejeme. Medzitým opražíme na oleji alebo masle cibuľu s kyslou kapustu. Opekance zmiešame s opraženou kapustou a osolíme.

Dobrý tip:
Opekance pripravujeme podobne ako halušky, ale najprv ich zaparíme horúcou vodou, aby nám trocha zmäkli.

Dobrý tip 2:
Môžeme pripraviť aj opekance s bryndzou a slaninkou.

Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie
Cesto
  • 300 g Bakery mix Liana
  • 250 ml voda
  • 15 g droždie
  • 1 lyžica kryštálový cukor (na kvások)
  • 50 g maslo
  • 60 g práškový cukor
  • 1 ks vajce
Na vrch makové
  • mlieko, voda, mak, med alebo cukor
Na vrch tvarohové
  • voda, tvaroh, soľ, maslo
Na vrch kapustové
  • cibuľa, kyslá kapusta, olej, soľ
Tovar do košíka Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné