Bezlepkové maslové croissanty

  • Pľundrové cesto na croissanty plnené nugátom, džemom, škoricové alebo neplnené maslové.
Bezlepkové maslové croissanty
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    03:00
    (h:m)
  • Porcie
    20
    (ks)

Ingrediencie

250 ml mlieko/voda

50 g cukor

15 g droždie

300 g Bakery mix Liana

250 g maslo

1 vajce na potretie

 

Plnka :  

čokoládovo-orieškový krém

džem

škoricový cukor Liana

 


 



Postup

Zmiešame teplé mlieko/vodu s cukrom a droždím a necháme vykvasiť. Do misky dáme zmes Bakery mix pripravený kvások, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.

Následne ho na podložke pomúčenej zmesou Bakery mix Liana rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla do tvaru štvorca tak, aby nám okraje zostali prázdne. Následne maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a znova poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Dáme do mrazničky na cca 15 minút. Opäť prevaľkáme a poprekladáme do štvorca , zopakujeme to ešte 3 krát. Pre ešte dokonalejšie croissanty môžete cesto pred každým vaľkaním vložiť na 15 minút do mrazničky.

Nakoniec cesto vyvaľkáme viac do šírky a narežeme si asi 25 cm vysoké trojuholníky, ktoré zvinieme do rožtekov. Ak chceme plnené croissanty, tak na širší koniec trojuholníka dáme lyžičku čokoládovo-orieškového krému alebo džemu a zvinieme do tvaru rožteka. Okraje pritlačíme, aby nám plnka počas pečenia nevytekala. U škoricových croissantov potrieme celý trojuholník trochou vody, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do rožteka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka/vody. Necháme 1 – 1,5 hodiny na teplom mieste podkysnúť. Pred pečením ešte raz potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry pri teplote 180° - 200°C na 15-20 minút upiecť do zlatista. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Z uvedenej dávky pripravíme asi 20 ks malých alebo 12 ks veľkých croissantov. Upečené vychladnuté croissanty môžete aj zamraziť a rozmraziť krátko pred konzumáciou.

Dobrý tip: S cestom sa pracuje vynikajúco, nelepí sa a môžete ho použiť na rôzne variácie ako štrúdle, lístkové šatôčky. Po upečení je krehké a lahodné.



Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.