Ako pripraviť chutné vianočné perníčky

Ako pripraviť chutné vianočné perníčky

VIANOCE sa majú vyznačovať pohodou, príjemnou atmosférou pri blikajúcich svetielkach na vianočnom stromčeku. Ale čo s tými, ktoré sa ešte ku vianočnému pečeniu nedostali? Tie zodpovedné gazdinky obdivujeme, že si vedia v predstihu napiecť a potom si už dokážu skutočne užívať vianočnú atmosféru. Aj keď symbol Vianoc je o úplne niečom inom ako sú koláče, zákusky, a všelijaké jedlo, priznajme si ženušky, nevedeli by sme prekusnúť, ak by k nám zavítala návšteva a my by sme ju nemali čím ponúknuť. A tak ten zhon okolo vianočného vypekania zbožňujeme. V hlave nám hneď naskakujú kontrolky; badián, muškátový oriešok, mletý zázvor, škorica, koriander, klinčeky, fenikel, aníz. Hneď cítime vôňu Vianoc. Vedeli by ste si predstaviť, že by ste vianočné perníčky nemali na sviatočnom stole? Pripraviť sa oplatia už len z toho dôvodu, že pri vykrajovaní majú naše deti radosť a my dospelí máme dôvod na varenie vianočného punču :-) Dáme Vám zopár rád ako upiecť tie najlahodnejšie perníčky, ktoré sa budú rozplývať na jazyku.

Preosiať sypké suroviny
Práškový cukor, múka, mleté korenie, kypriaci prášok vždy preosejme (platí to aj pri iných receptoch) zbavíme sa hrudiek, nečistôt, ale predovšetkým prekypríme ingrediencie.
 
 
Izbová teplota surovín
Je ideálne, ak suroviny majú izbovú teplotu. Vedeli ste napríklad, že múka pred miesením cesta by nemala byť v chladnej miestnosti? Múku pred použitím môžeme vopred mierne zohriať - na radiátore. 
 
 
Práškový cukor na polevu
Ideálne čo najjemnejší. Na polevu na perníčky ani iný cukor nie je vhodný. Musíte vyskúšať viacero značiek a nájsť ten správny, pretože kvalita cukru je odlišná od každého výrobcu. Jemnosť cukru je dôležitá aj v ceste, ale jeho akosť sa najviac prejaví v poleve. 

Lepivosť cesta
Lepivé cesto ovplyvňuje viacero faktorov; druh medu, múky alebo rozmer vajíčok. Podľa potreby môžeme ešte pridávať múku do cesta. Ak máme vypracované nelepivé cesto zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke. Cesto vaľkáme po častiach a rozvaľkáme na placku. Čím máme väčšie vykrajovačky, tým hrubšiu placku musíme mať. Rozvaľkanú placku neotáčame a to z toho dôvodu, že pomúčený povrch perníčka po upečení nevyzerá vábivo a zle sa zdobí. 

Potretý a vysypaný plech
V tenkej vrstve vymastíme plech tukom a vysypeme hladkou múkou. Dostali sme od jednej gazdinky radu, že plech sa môže natrieť aj včelím voskom, ale musíme sa priznať, že sme to ešte nevyskúšali :) No a v neposlednom rade môžeme plech vystlať papierom na pečenie. Na jednom plechu by mali byť len perníčky v rovnakej veľkosti, inak môže nastať situácia, že tie menšie sa spália skôr ako sa tie väčšie upečú. 
 
 
Vyhriata rúra 
Perníčky pečieme vo vopred vyhriatej rúre do svetlo - hneda. Pečieme krátko 5 - 7 minút. Pozor nesmú sa pripáliť, aby nevyschli. Upečené ihneď potrieme zmesou žĺtka a vody alebo s rozšľahaným vajíčkom. Perníčky uskladňujeme v nádobe s vekom.
 
 
Mäkké perníčky
Ako dosiahnuť, aby perníčky ostali mäkké? Jedno známe, staré pravidlo: pridajte do nádoby k perníčkom rozkrojené jabĺčko. Perníčky nasajú vlhkosť a budú sa krásne rozplývať na jazyku. 
 
 
Receptov na perníčky je mnoho, no my vám ponúkame naše osvedčené recepty, či už na mäkké bezlepkové perníčky,
perníčky so pšeničnou múkou,
vianočné perníčky z bezglútenových zmesí Fine mix Liana a Universal mix Liana,
pardubické medovníčky zo Salajky
 
Ak chceme kakaovú variantu perníčkov, stačí do cesta pridať Kakao tmavé Liana.
 
   
 
 
Chutné perníčky pripravíte z týchto Liana výrobkov:
 
    
    
 
 
 
 
Vaša Liana
 
 
 
 
 
        
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.