Ako pripraviť chutné vianočné perníčky
Rady pri vianočnom pečení

Ako pripraviť chutné vianočné perníčky

16.12.2019

VIANOCE sa majú vyznačovať pohodou, príjemnou atmosférou pri blikajúcich svetielkach na vianočnom stromčeku. Ale čo s tými, ktoré sa ešte ku vianočnému pečeniu nedostali? Tie zodpovedné gazdinky obdivujeme, že si vedia v predstihu napiecť a potom si už dokážu skutočne užívať vianočnú atmosféru. Aj keď symbol Vianoc je o úplne niečom inom ako sú koláče, zákusky, a všelijaké jedlo, priznajme si ženušky, nevedeli by sme prekusnúť, ak by k nám zavítala návšteva a my by sme ju nemali čím ponúknuť. A tak ten zhon okolo vianočného vypekania zbožňujeme. V hlave nám hneď naskakujú kontrolky; badián, muškátový oriešok, mletý zázvor, škorica, koriander, klinčeky, fenikel, aníz. Hneď cítime vôňu Vianoc. Vedeli by ste si predstaviť, že by ste vianočné perníčky nemali na sviatočnom stole? Pripraviť sa oplatia už len z toho dôvodu, že pri vykrajovaní majú naše deti radosť a my dospelí máme dôvod na varenie vianočného punču :-) Dáme Vám zopár rád ako upiecť tie najlahodnejšie perníčky, ktoré sa budú rozplývať na jazyku.

PREOSIAŤ SYPKÉ SUROVINY

Práškový cukor, múka, mleté korenie, kypriaci prášok vždy preosejme (platí to aj pri iných receptoch) zbavíme sa hrudiek, nečistôt, ale predovšetkým prekypríme ingrediencie.

IZBOVÁ TEPLOTA SUROVÍN

Je ideálne, ak suroviny majú izbovú teplotu. Vedeli ste napríklad, že múka pred miesením cesta by nemala byť v chladnej miestnosti? Múku pred použitím môžeme vopred mierne zohriať - na radiátore.

PRÁŠKOVÝ CUKOR NA POLEVU

Ideálne čo najjemnejší. Na polevu na perníčky ani iný cukor nie je vhodný. Musíte vyskúšať viacero značiek a nájsť ten správny, pretože kvalita cukru je odlišná od každého výrobcu. Jemnosť cukru je dôležitá aj v ceste, ale jeho akosť sa najviac prejaví v poleve.

LEPIVOSŤ CESTA

Lepivé cesto ovplyvňuje viacero faktorov; druh medu, múky alebo rozmer vajíčok. Podľa potreby môžeme ešte pridávať múku do cesta. Ak máme vypracované nelepivé cesto zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke. Cesto vaľkáme po častiach a rozvaľkáme na placku. Čím máme väčšie vykrajovačky, tým hrubšiu placku musíme mať. Rozvaľkanú placku neotáčame a to z toho dôvodu, že pomúčený povrch perníčka po upečení nevyzerá vábivo a zle sa zdobí.

POTRETÝ A VYSYPANÝ PLECH

V tenkej vrstve vymastíme plech tukom a vysypeme hladkou múkou. Dostali sme od jednej gazdinky radu, že plech sa môže natrieť aj včelím voskom, ale musíme sa priznať, že sme to ešte nevyskúšali :) No a v neposlednom rade môžeme plech vystlať papierom na pečenie. Na jednom plechu by mali byť len perníčky v rovnakej veľkosti, inak môže nastať situácia, že tie menšie sa spália skôr ako sa tie väčšie upečú.

VYHRIATA RÚRA

Perníčky pečieme vo vopred vyhriatej rúre do svetlo - hneda. Pečieme krátko 5 - 7 minút. Pozor nesmú sa pripáliť, aby nevyschli. Upečené ihneď potrieme zmesou žĺtka a vody alebo s rozšľahaným vajíčkom. Perníčky uskladňujeme v nádobe s vekom.

MÄKKÉ PERNÍČKY

Ako dosiahnuť, aby perníčky ostali mäkké? Jedno známe, staré pravidlo: pridajte do nádoby k perníčkom rozkrojené jabĺčko. Perníčky nasajú vlhkosť a budú sa krásne rozplývať na jazyku.

Ak chceme kakaovú variantu perníčkov, stačí do cesta pridať Kakao tmavé Liana.

Receptov na perníčky je mnoho, no my vám ponúkame naše osvedčené recepty:

mäkké bezlepkové perníčky,
perníčky so pšeničnou múkou,
vianočné perníčky z bezglútenových zmesí Fine mix Liana a Universal mix Liana,
pardubické medovníčky zo Salajky.

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné