Výhody kváskovania

Výhody kváskovania

Výhody kváskovania 

Je to jeden z mnohých súčasných trendov alebo je skutočne kvások prospešný pre naše telo? Rozhodne možnosť B! 
Kvások oproti klasickému droždiu má zdraviu prospešné prednosti:

- nezaťažuje tráviaci systém,
- odkysľuje telo,
- je bez pridanej chémie,
- pečivo je chutnejšie a dlhšie vydrží.
 
Ak sa rozhodnete pre založenie kvásku, iné pečivo ako to domáce kváskové už nebudete chcieť. Dejiny kváskovania siahajú ďaleko; zaspomínajme si na voňavé chlebíky našich babičiek. Vydržali mäkké týždeň! Tajomstvo spočívalo v kvásku. Takže sa nemusíte báť, že ide o nový krátkodobý trend. 
Mnoho ľudí si mýli kváskovanie s kvasnicami - droždím. Nie je to totožné! Na výrobu kvásku potrebujeme len múku a vodu a potrebné baktérie sa množia ďalej samé. V droždí sú baktérie alkoholového kvasenia, ktoré ľudský organizmus zbytočne zaťažujú. Už len to, že pečivo s droždím záhadne nakysne za pár minút narozdiel od kvásku, kde je zdĺhavejší proces, ale nezabúdajme, že zdravší.
 
KVÁSOK
Ide o živý organizmus, ktorý na prípravu potrebuje len vodu a múku. Tým, že k múke pridáme vodu, spustíme hydratáciu a stovky baktérii začnú pracovať. Aby sme mohli kvások použiť pri pečení, je potrebné ho pravidelne kŕmiť cca 7 dní. Ak nemáte čas vytvoriť si kvások doma, môže Vám ho podarovať niekto z okolia. 
 
Recept na založenie kvásku z ryžovej múky https://www.lianasro.sk/nase-recepty/bezlepkovy-kvasok-z-ryzovej-muky

Recept na založenie bezlepkového kvásku z Bread mix white Liana https://www.lianasro.sk/nase-recepty/bezlepkovy-kvasok-z-bread-mix-white
 
 
PLUSY KVÁSKOVANIA 
 
1. Pečivo z kvásku je ľahšie stráviteľné, t.j nepreťažuje trávenie. Kváskové baktérie rozložia lepok a prejde jednoduchšie cez črevá bez toho, aby uškodil. Celiatici si môžu pripraviť bezlepkový kvások (odkaz vyššie). 
 
2. Rozmiestni kyselinu fytovú - táto kyselina sa nachádza v schránke zrna, je teda v celozrnných múkach. Zabraňuje príjmu podstatných minerálov ako vápnik, zinok, meď, horčík a železo. Kvások kyselinu fytovú rozmiestni a tým umožní dôležitým látkam, aby sa dostali do tela.
 
3. Odkysľuje organizmus - rozloží bielkoviny a škroby v múke, vďaka čomu je chlieb chutnejší a zdravší. Dobrá správa pre tých, ktorí majú problém s pálením záhy po konzumácií pečiva; s kváskovým pečivom Vás tento problém trápiť nebude. 
 
4. Pri jeho príprave nie sú použité žiadne ďalšie prídavné látky - použitá je len múka a voda! Žiadne chemické látky, pretože kvások vytvára kyselinu mliečnu, ktorá chlieb prirodzene, nie umelo konzervuje. Z toho dôvodu má kváskový chlieb dlhšiu trvácnosť oproti drožďovému. 
 
5. Je vhodný pre diabetikov - pretože má nižší glykemický index. Po konzumácií kváskového pečiva hladina cukru v krvi nestúpne tak prudko. Bezlepkový kváskový chlieb je vhodný aj pre celiatikov.
 
6. Upravuje stav pokožky - kvások reguluje črevá, zbavuje toxínov a to sa prejavuje aj na našej pokožke, príp. zlepšuje stav alergií, ekzémov, akné.
 
7. Ochraňuje zuby - kvások zamedzuje tvorbe zubného kazu, čo ma za príčinu rozmiestnenie kyseliny fytovej. 
 
8. Lichotí našej postave - pozor! kaloricky kváskové pečivo je na tom približne rovnako ako drožďové, len s tým rozdielom, že kváskové má menší glykemický index. Čo to znamená? Kváskové pečivo nás rýchlejšie zasýti, tým pádom zjeme menej a hladina cukru nestúpa rýchlo. 
 
MÍNUSY KVÁSKOVANIA 
 
Jediným mínusom je čas potrebný na prípravu. Ak si vezmeme, že kváskový chlieb pripravíme za cca 18 hodín, mnohých to odradí a radšej siahnu po droždí. ALE! Celkový proces pečenia kváskového chleba má niekoľko krokov. Prvý deň pripravíme rozkvas z múky, vody a kvásku. Necháme ho na teplom mieste nakvasiť 12 hodín. Nasledujúci deň pripravíme cesto, ktoré necháme ešte nakysnúť. Tých 18 hodín sa berie príprava už aj s kysnutím a medzi kysnutím máte dostatok voľného času pre seba. 
 
KVÁSOK VS. DROŽDIE
 
Droždie je kypridlo, ktoré za pár minút krásne cesto nafúkne. Cesto je naplnené bublinkami 10 - krát rýchlejšie ako s kváskom. To sa však odrazí na konečnej chuti a nakoniec aj na našom zdraví. Ušetrený čas sa nahrádza zbytočne umelými pridanými prídavkami. Na rozdiel pri práci s kváskom, pri droždí musíte použiť aj cukor. Droždie môžeme využiť pri výrobe pleťovej masky, pomazánky alebo vypiť ako nápoj rozmiešaný s vodou. 
 
Kváskový alebo chlieb z droždia
 
Tým, že trávime veľa času v práci nechce sa nám po príchode domov ešte piecť chlieb a tak siahneme po chlebe z obchodu - z droždia. Zamysleli ste sa niekedy či to má cenu? V minulosti bol kvások v domácnosti tak cenný, že ho rodičia dávali do vena dcére, ktorá odchádzala z domu. 
 
 
Odporúčame našu stránku s receptami medzi ktorými nájdete aj kváskové recepty https://www.lianasro.sk/zoznam-receptov
 
Náš kvások z ryžovej múky Liana
 
 
 
 
 
 
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.