Ako založiť BEZLEPKOVÝ KVÁSOK
Pečenie s kváskom

Ako založiť BEZLEPKOVÝ KVÁSOK

21.04.2020

1. deň - do sklenenej misky dáme 50 g ryžovej múky. Pridáme 50 ml teplej vody, aby vzniklo hustejšie cesto. Misku prikryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote do naledujúceho dňa odležať. Ak nasledujúci deň ostala na povrchu voda - zlejeme ju, príp. pridáme 1 - 2 PL ryžovej múky.

2. deň - premiešame. Vôňa by mala byť mierne kyslá. Pridáme 2 PL ryžovej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme odležať pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa. Ak sa opäť vytvorí voda - zlejeme ju alebo zahustíme ryžovou múkou. Pridávaním múky prikrmujeme kvasinky.

3. deň - v kvásku sa začínajú vytvárať jemné bublinky. Kvások premiešame, pridáme 2 PL ryžovej múky a teplej vody toľko, aby bola zmes stredne hustá. Necháme pri izbovej teplote do ďalšieho dňa alebo večer pridáme 1 PL múky.

4. deň - kvások by mal byť hotový. Má bublinky, kyslasto vonia, má správne baktérie. Pri pozorovaní zistíme, že kvások rastie, čo znamená, že baktérie spracúvajú múku a tvoria oxid uhličitý.

Ak by sa Vám zdalo, že kvások ešte nie je hotový, môžete v uvedenom postupe pokračovať ďalšie 3 dni. Mal by preukazovať akciu v podobe bubliniek a mierneho rastu. Neporovnávajte ho s klasickým lepkovým kváskom! Má inú konzistenciu, vôňu aj chuť.

Pri zakladaní kvásku ho udržujme pri izbovej teplote, ideálne v uzavretom priestore - môžeme aj v uzatvorenej rúre. Ak by sme chceli dopomôcť kvásku môžeme občas rozohriať rúru na 40°C.

Založený kvások odložíme do chladničky vo zvlášť uzátvarateľnom pohári. V tomto pohári skladujeme 2 - 3 PL kvásku. Ak sa chystáme piecť, kvások z chladničky vyberieme a odoberieme toľko, koľko sa uvádza v recepte. Dáme ho do misky k múke a k vode a pripravíme štartér. Ďalej postupujeme podľa receptu. Ku kvásku, ktorý sme vybrali z chladničky pridáme to, čo sme mu odobrali. Primiešame 1 PL múky a 1 PL vody. Zamiešame čistou lyžicou! a necháme kvások s voľne položeným viečkom kvasiť pri izbovej teplote 9 - 12 hodín. Po uplynutí doby viečko úplne uzatvoríme a kvások položíme späť do chladničky.

Ak kvások nestihneme do 7 dní použiť, vyberieme ho z chladničky a prikŕmime ho 1 PL múky a 1 PL vody. Opäť zamiešame čistou lyžicou a necháme kvasiť na kuchynskej linke 9 - 12 hodín s voľne položeným viečkom. Po 9 - 12 hodinách viečko uzatvoríme a dáme do chladničky na ďalších 7 dní. Ak z kvásku odoberieme 2 PL prikŕmime ho 2 PL múky a 2 PL vody!!

BEZLEPKOVÝ KVÁSOK Z BREAD MIX WHITE LIANA

1. deň - do čistého zaváracieho pohára pridáme 2 PL Bread mix white a 4 - 6 PL vlažnej vody. Zmiešame na stredne hustú kašu (podobne ako cesto na palacinky). Prikryjeme fóliou tak, aby ku kvásku zostal prísun vzduchu - neutesňujeme. Necháme kvasiť pri izbovej teplote na kuchynskej linke do nasledujúceho dňa.

2. deň - v kvásku sa vytvárajú bublinky a začína kyslo voňať. Od tohto dňa môžeme kvások prikrmovať ráno a večer. Pridáme 1 PL Bread mix white a 2 - 3 PL vlažnej vody (podľa hustoty). Dobre premiešame a zľahka prikryjeme fóliou. Necháme kvások pracovať.

3. - 7 . deň - postup kŕmenia opakujeme každý deň 1 až 2 -krát denne tým istým postupom ako pri 2. dni.

7. deň - kvások by mal byť hotový. Vieme to podľa toho, že narástol, vnútri má jemné bublinky a kyslasto vonia.

Dôležité info:

  • kvások necháme pracovať pri izbovej teplote 25 - 30°C,
  • kvásku necháme prísun vzduchu - neutesňujeme ho. Preto dávame pozor, aby hmyz neznehodnotil kvasenie nepotrebnými baktériami. Kvások môžeme prekryť sieťovanou prikrývkou na potraviny,
  • používame len čisté predmety, aby sa do kvásku nedostali baktérie, ktoré kvások poškodia,
  • po každom dokŕmení kvások poriadne premiešame,
  • ak s kváskom nepracujeme, vložíme ho do chladničky a vyberieme 1. deň pred prípravou rozkvasu,
  • kvások by nemal meniť farbu do žlta alebo do hneda a tiež by nemal nepríjemne zapáchať. Ak sa tak stalo, kvások je znehodnotený škodlivými bakériami a je potrebné založiť nový
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné