Ako založiť BEZLEPKOVÝ KVÁSOK

Ako založiť BEZLEPKOVÝ KVÁSOK

Ako založiť bezlepkový kvások

BEZLEPKOVÝ KVÁSOK Z RYŽOVEJ MÚKY
 
1. deň - do sklenenej misky dáme 50 g ryžovej múky. Pridáme 50 ml teplej vody, aby vzniklo hustejšie cesto. Misku prikryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote do naledujúceho dňa odležať.  Ak nasledujúci deň ostala na povrchu voda - zlejeme ju, príp. pridáme 1 - 2 PL ryžovej múky. 
 
2. deň - premiešame. Vôňa by mala byť mierne kyslá. Pridáme 2 PL ryžovej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme odležať pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa. Ak sa opäť vytvorí voda - zlejeme ju alebo zahustíme ryžovou múkou. Pridávaním múky prikrmujeme kvasinky.
 
3. deň - v kvásku sa začínajú vytvárať jemné bublinky. Kvások premiešame, pridáme 2 PL ryžovej múky a teplej vody toľko, aby bola zmes stredne hustá. Necháme pri izbovej teplote do ďalšieho dňa alebo večer pridáme 1 PL múky. 
 
4. deň - kvások by mal byť hotový. Má bublinky, kyslasto vonia, má správne baktérie. Pri pozorovaní zistíme, že kvások rastie, čo znamená, že baktérie spracúvajú múku a tvoria oxid uhličitý.
 
Ak by sa Vám zdalo, že kvások ešte nie je hotový, môžete v uvedenom postupe pokračovať ďalšie 3 dni. Mal by preukazovať akciu v podobe bubliniek a mierneho rastu. Neporovnávajte ho s klasickým lepkovým kváskom! Má inú konzistenciu, vôňu aj chuť. 
Pri zakladaní kvásku ho udržujme pri izbovej teplote, ideálne v uzavretom priestore - môžeme aj v uzatvorenej rúre. Ak by sme chceli dopomôcť kvásku môžeme občas rozohriať rúru na 40°C.
 
Založený kvások odložíme do chladničky. Ak sa budeme chystať piecť, namnožíme požadované množstvo, po jeho rozkvasení odložíme 2 PL na ďalšie pečenie a zvyšok použijeme do receptu. 
 
Kvások udržiavame tak, že raz do týždňa pridáme 1 - 2 PL ryžovej múky a trochu vlažnej vody, aby kvások ostal stredne hustý. Prikryjeme potravinovou fóliou alebo ho uchovávame v zaváracom sklenenom pohári uzvaretom viečkom. 
 
BEZLEPKOVÝ KVÁSOK Z BREAD MIX WHITE LIANA
 
1. deň - do čistého zaváracieho pohára pridáme 2 PL Bread mix white a 4 - 6 PL vlažnej vody. Zmiešame na stredne hustú kašu (podobne ako cesto na palacinky). Prikryjeme fóliou tak, aby ku kvásku zostal prísun vzduchu - neutesňujeme. Necháme kvasiť pri izbovej teplote na kuchynskej linke do nasledujúceho dňa.
 
2. deň - v kvásku sa vytvárajú bublinky a začína kyslo voňať. Od tohto dňa môžeme kvások prikrmovať ráno a večer. Pridáme 1 PL Bread mix white a 2 - 3 PL vlažnej vody (podľa hustoty). Dobre premiešame a zľahka prikryjeme fóliou. Necháme kvások pracovať. 
 
3. - 7 . deň - postup kŕmenia opakujeme každý deň 1 až 2 -krát denne tým istým postupom ako pri 2. dni. 
 
7. deň - kvások by mal byť hotový. Vieme to podľa toho, že narástol, vnútri má jemné bublinky a kyslasto vonia.
 
 
Dôležité info:
- kvások necháme pracovať pri izbovej teplote 25 - 30°C,
- kvásku necháme prísun vzduchu - neutesňujeme ho. Preto dávame pozor, aby hmyz neznehodnotil kvasenie nepotrebnými baktériami. Kvások môžeme prekryť sieťovanou prikrývkou na potraviny,
- používame len čisté predmety, aby sa do kvásku nedostali baktérie, ktoré kvások poškodia,
- po každom dokŕmení kvások poriadne premiešame,
- ak s kváskom nepracujeme, vložíme ho do chladničky a vyberieme 1. deň pred prípravou rozkvasu,
- kvások by nemal meniť farbu do žlta alebo do hneda a tiež by nemal nepríjemne zapáchať. Ak sa tak stalo, kvások je znehodnotený škodlivými bakériami a je potrebné založiť nový.
 
 
 
 
 
 
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.