Bezlepkový tmavý chlieb s kôrkou

  • Krásne voňavý domáci bezlepkový chlieb s chrumkavou kôrkou a jemnučkou striedkou z našich múk Bread mix white a Bread mix dark.
Bezlepkový tmavý chlieb s kôrkou
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    03:00
    (h:m)
  • Porcie
    -
    (ks)

Ingrediencie

500 g Bread mix dark Liana 
2 KL kryštálový cukor
440 ml vlažná voda 
10 g čerstvé droždie
1 - 2 KL soľ
2 PL olej
 
Dodatky:

ryžová múka Liana na podsypanie
semienka podľa chuti: ľanové, slnečnicové, sezamové, rasca mletá alebo celá, chlebové korenie ...

 

 

 

 

 

 

Postup

1. Pripravíme kvások z droždia, cukru a trochu vlažnej vody. Zamiešame a necháme nakvasiť cca 10 minút. 
 
2. Do misky nasypeme Bread mix dark, soľ, pripravený kvások z droždia a zvyšnú vodu. Podľa chuti pridáme semienka, príp. chlebové korenie. Vymiesime mixérom s hnetacími metličkami cca 2 minúty. Nakoniec pridáme olej a miešame ešte 1 - 2 minúty. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 45 - 60 minút.
 
3. Podložku pomúčime ryžovou múkou a vyklopíme vykysnuté cesto. Cesto spracujeme na bochník. Ošatku alebo formu na kysnutie jemne pomúčime ryžovou múkou. Vypracovaný bochník vložíme do ošatky, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
 
4. Vykysnuté cesto preklopíme na papier na pečenie. Chlieb potrieme alebo postriekame zmesou 2 PL vody a 3 PL oleja. Narežeme, aby počas pečenia nepraskol a vložíme do vyhriatej misy alebo na vyhriaty plech. Prikryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 225°C a pečieme 40 minút s pokrievkou.
 
5. Chlieb postriekame vodou a dopečieme bez pokrievky 10 - 15 minút pri teplote 200°C. Ak pečieme na plechu použijeme záparu na prvých 10 minút pri 225°C a potom cca 40 minút pri 200°C bez zápary. Ihneď po upečení chlieb postriekame vodou a necháme na mriežke vychladnúť. 
 
Dobrý tip: Ak chceme pripraviť Bezlepkový SVETLÝ chlieb s kôrkou namiesto Bread mix dark s pohánkou použijeme Bread mix white Liana. 
 


 

 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.