Bezlepkový kváskový zemiakový chlieb

  • Obyčajná surovina - zemiak - dokáže vytvoriť ešte lepšiu chuť chlebíka.
Bezlepkový kváskový zemiakový chlieb
  • 75
    hodnotenie
  • Trvanie
    20:00
    (h:m)
  • Porcie
    15
    (ks)

Ingrediencie

1. deň - rozkvas 
200 g Bread mix white Liana
270 g voda
1 lyžica kvások

2. deň
100 g uvarené zemiaky
1 lyžica ľanové semienka
2 lyžice olivový olej
190 g Bread mix white Liana
50 g voda
1 lyžička soľ 

 

 

 

 

 

Postup

1. V miske zmiešame vareškou suroviny z 1. dňa. Zakryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 12 hodín.
2. Uvaríme 2 stredne veľké zemiaky a necháme vychladnúť.
3. Zemiaky nastrúhame a použijeme 100 g.
4. Do kuchynského robota vložíme nastrúhané zemiaky, rozkvas z 1. dňa, semienka, olej, Bread mix white, vodu a soľ. Cesto miesime v kuchynskom robote cca 5 minút.
5. Prenesieme ho do plastovej misky, pomúčime, rukou rozotrieme múku po povrchu cesta, misku zakryjeme a necháme kysnúť cca 3 hodiny. Prstom skúsime či nám cesto nakyslo - či je pružné. Ak nie, necháme ho ešte 30 minút kysnúť.
6. Pomúčime pracovnú podložku, položíme cesto a vypracujeme bochník.
7. Podľa tvaru ošatky vytvarujeme bochník, pomúčime zo všetkých strán a vložíme cesto hladkou stranou nadol. Ošatku vložíme do vrecka a necháme kysnúť 2 hodiny. Cesto sa musí nadvihnúť.
8. Do rúry vložíme plech na ktorom budeme piecť chlieb a na spodok rúry položíme starší plech na paru. Rúru s obidvomi plechmi zohrejeme na 250°C.
9. Vykysnutý bochník preklopíme na papier na pečenie alebo fóliu a narežeme žiletkou.
10. Prevaríme 3 dcl vody na paru. Do vyhriatej rúry prenesieme chlieb na plech, postriekame vodou a do spodného plechu vylejeme prevarenú vodu. Pečieme 15 minút.
11. Po 15 minútach vyberieme plech s parou, teplotu znížime na 200°C chlieb postriekame vodou a pečieme 45 minút.
12. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz postriekame vodou. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke. 

 

Čo si myslíte o tomto recepte?

75
Počet hodnotení: 2
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.