Bezlepkový kváskový trhací chlieb s bryndzou a jarnou cibuľkou

  • Verzia s bryndzou a jarnou cibuľkou je skvelá, ale za vyskúšanie stojí aj s bylinkami, cesnakom alebo syrom.
Bezlepkový kváskový trhací chlieb s bryndzou a jarnou cibuľkou
  • 50
    hodnotenie
  • Trvanie
    20:00
    (h:m)
  • Porcie
    20
    (ks)

Ingrediencie

1. deň – rozkvas:
200 g Bread mix white Liana
250 g voda
2 lyžice kvások
 
2. deň – cesto:
200 g Bread mix white Liana
1 lyžička soľ
50 ml voda
2 lyžice olej
 
Plnka:
125 g bryndza
2 ks jarná cibuľka
1-2 lyžice kefír alebo kyslá smotana
 
na podsypanie ryžová múka Liana
 

Postup

1. Suroviny z prvého dňa použijeme na rozkvas - v miske ich zmiešame vareškou, prikryjeme a necháme na kuchynskej linke postáť cca 12 hodín. 
2. Hotový rozkvas preložíme do kuchynského robota a pridáme k nemu ostatné suroviny na cesto. Necháme vymiešať cca 7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske trochu pomúčime cesto a zakryjeme vreckom. Necháme kysnúť cca 3 hodiny. 
3. Jarnú cibuľku nakrájame na malé kúsky, rozmiešame s bryndzou a podľa potreby pridáme 1-2 lyžice kefíru na rozriedenie, aby sa plnka dobre rozotierala po ceste. 
4. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, premiesime a vyvaľkáme na obdlžník. Na cesto rozotrieme plnku a rozrežeme pozdĺžne na 4 pásy. Pásy poukladáme na seba a rozrežeme na 6 rovnakých častí. 
5. Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie a jednotlivé obdlžníky uložíme na stojato vedľa seba. Formu prikryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny kysnúť. 
6. Pred pečením postriekame vodou. Rúru vyhrejeme na 230°C aj s plechom na záparu, ktorý dáme na dno rúry. Do vyhriatej rúry vložíme formu s chlebom, do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190°C, vyberieme spodný plech a dopečieme 25-30 minút.
 
Dobrý tip: V horúcich dňoch sa proces kysnutia skracuje. Pri rozkvase treba proces kontrolovať a namiesto kysnutia 12 hodín bude stačiť 9-10 h. 

Čo si myslíte o tomto recepte?

50
Počet hodnotení: 1
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.