Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom

  • Voňavučký, ale najmä výborný chlebík s kefírom a medom. Zachovajte pomer surovín ako uvádzame v recepte aj keď sa Vám bude zdať cesto trochu redšie - ručíme, že chlieb bude mäkký ako vatička.
Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom
  • 50
    hodnotenie
  • Trvanie
    20 h s kysnutím
    (h:m)
  • Porcie
    10
    (ks)

Ingrediencie

1. deň - rozkvas
150 g Bread mix dark Liana
200 ml voda
1,5 lyžice kvások
 
2. deň - cesto
30 g Ryžová múka Liana
200 g Bread mix white Liana
1 lyžica pohánkové vločky
1 lyžička ľanové semienka
1- 2 lyžice vriaca voda
1 lyžica zemiakové vločky
1 lyžička med
½ lyžičky mletá rasca
100 ml kefír
50 ml voda
1 lyžička soľ
2 lyžice olej
 
Dodatky:
ryžová múka Liana na podsypanie

Postup

1. V miske rozmiešame suroviny na rozkvas. Prikryjeme vreckom a necháme v teple cca 12 hodín. 
2. V malej miske zalejeme vriacou vodou pohánkové vločky a ľanové semienka. Potrebujeme, aby sa sparili a ostali mäkké.
3. Do kuchynského robota dáme rozkvas a ostatné suroviny na cesto a necháme miešať 5-7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske necháme cesto zakryté kysnúť 3 hodiny. 
4. Vykysnuté cesto preložíme na posypanú dosku a premiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime zo všetkých strán, aby sa neprilepil a vložíme do ošatky. Ak nemáme ošatku použijeme cedník alebo misku, vyložíme utierkou a necháme kysnúť 2-3 hodiny. 
5. Vyhrejeme rúru na 240°C s plechom, na ktorom budeme piecť chlieb a tiež s plechom na záparu, ktorý položíme na dno rúry. 
6. Chlieb z ošatky alebo misky vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech, ktorý slúži na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a zatvoríme rúru. Pečieme 15 minút. Následne teplotu znížime na 190°C , vytiahneme spodný plech a chlieb postriekame vodou. Necháme dopiecť 35-40 minút. Počas pečenia ešte 1-2 krát postriekame chlebík vodou. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke. 
 
Dobrý tip: Či je chlebík upečený zistíme tak, že ak zospodu na ňho poklopeme musí dunieť. 

 

Čo si myslíte o tomto recepte?

50
Počet hodnotení: 1
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.