Bezlepkový börek

  • Turecký slaný koláč v bezlepkovej verzii. A čo je na böreku najlepšie? Môžete ho pripraviť ako na slano tak aj na sladko. A plnky si vymýšľať podľa chuti ...
Bezlepkový börek
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    00:60
    (h:m)
  • Porcie
    12
    (ks)

Ingrediencie

Cesto:
500 g Universal mix Liana
360 ml voda
0,5 KL soľ
 
Plnka 1 :
300 g hliva čerstvá
2 ks farebná paprika
cibuľa
 
Plnka 2 :
250 g hrudkovitý tvaroh
cibuľa
 
Zálievka:
500 g hustý biely jogurt
200 ml mlieko
75 ml olej
2 ks vajcia
0,5 KL soľ
 
Ďalej potrebujeme:
soľ, mleté čierne korenie na dochutenie
olej na osmaženie a na potretie formy
Universal mix Liana na podsypanie
sezamové semienka na posypanie
 

Postup

1. Začneme s prípravou hlivovej plnky. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, farebnú papriku a na kúsky nakrájanú hlivu. Osolíme, okoreníme, podlejeme troškou vody a dusíme. Necháme prechladnúť a zatiaľ pripravíme plnku č. 2. Rozdrobíme tvaroh a zmiešame s nakrájanou cibuľou.
 
2. Na prípravu cesta Universal mix zmiešame so soľou, postupne pridáme vodu a vypracujeme cesto. Poriadne premiesime, aby sa nelepilo. Necháme cca 20 minút postáť.
 
3. Na prípravu zálievky vo väčšej miske metličkou rozmiešame suroviny. 
 
4. Pomúčime pracovnú dosku, premiesime cesto a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z každej  časti vypracujeme bochník, pomúčime a vyvaľkáme na tenko. Urobíme o niečo väčší plát ako je forma (jánske sklo). Olejom vymastíme jánske sklo a položíme cesto. Polejeme zálievkou, priložíme druhé cesto, polejeme zálievkou, natrieme plnku č. 1, následne plnka č. 2 a položíme plát cesta. Každé cesto ukladáme "skrčene" a každé je potrebné poliať zálievkou. Na každé druhé cesto dávame plnky. Týmto postupom pripravíme všetky pláty cesta a rozložíme všetku plnku. Na posledný plát cesta dáme najviac zálievky. Vrch posypeme sezamom. 
 
5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C 60 minút. Hotový börek môžeme potrieť kúskom masla. Podávame s pohárom kyslého mlieka.  
 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.