Bezlepkové valašské frgále

  • V minulosti frgál znamenal nepodarený koláč, dnes to už dávno neplatí. Tenké kysnuté cesto naplnené rôznymi tradičnými plnkami; tvarohová, orechová, slivková ...
Bezlepkové valašské frgále
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    03:00
    (h:m)
  • Porcie
    4
    (ks)

Ingrediencie

Cesto :
500 g Bakery mix Liana
75 g práškový cukor
35 g droždie
250 ml teplé mlieko
125 g maslo
2 žĺtky
1 lyžička citrónová kôra
2 lyžice kryštálový cukor
štipka soli
 
Mrvenička:
100 g Universal mix Liana 
3,5 lyžice kryštálový cukor
50 g maslo
 
Tvarohová plnka :
2 ks tvaroh
2 žĺtky
1 ks Vanilínový cukor Liana
2 lyžice Vanilkový puding Liana Exclusive
 
Lekvárová plnka : 
300 g slivkový lekvár
rum alebo rumová esencia na dochutenie
 
Orechová plnka :
200 g mleté orechy
horúce mlieko
 
Dodatky:
vajce na potretie okrajov 
na podsypanie ryžová múka Liana alebo Bakery mix Liana
 

Postup

1. Kryštálový cukor rozmiešame v 100 ml vlažnom mlieku, pridáme droždie a necháme 15 minút vzísť kvások. 
 
2. Zvyšné mlieko, kvások z droždia a ostatné suroviny pridáme do kuchynského robota a vypracujeme hladké cesto.  Necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote cca 60 minút. 
 
3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vymiesime bochník. Rozdelíme na 4 časti a premiesime. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorom budeme formovať koláč. Preložíme cesto, papier na pečenie trochu pomúčime. Dlaňou cesto roztláčame do kruhu s priemerom cca 26-30 cm. Postupne od stredu vytláčame do krajov. Ak je kruh hotový, vytvarujeme okraj s hrúbkou 0,5 cm. Koláč naplníme ľubovoľnou plnkou. Môžeme posypať odkvapkaným zaváraným alebo mrazeným ovocím. Nakoniec posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme tak, že do misy dáme nakrájané zmäknuté maslo, Universal mix, cukor a rukou suroviny spojíme.
 
4. Okraje hotového koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 12 - 15 minút (kým nebudú okraje dozlatista).
 
5. Plnky pripravíme jednoduchým zmiešaním uvedených surovín. 

 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.