Priaznivé účinky kakaa na naše zdravie

Priaznivé účinky kakaa na naše zdravie

Priaznivé účinky kakaa na naše zdravie

Mnohé výskumy dokazujú, že kvalitné kakao môže byť veľmi užitočné pre naše zdravie a organizmus. Obsahuje cenné látky, minerály (horčík, draslík, železo, vápnik) a vitamíny (A, B, C, E), ktoré sú prospešné proti únave, srdcových problémoch, problémoch s obličkami, pri horúčke, pomáha znižovať cholesterol či dokonca pomáha pri chudnutí. 
 
Kakao je základnou ingredienciou čokolády avšak bežná čokoláda je plná cukru a kalórií, preto treba siahnuť po takej, ktorá obsahuje minimálne 70% kakaa! Kakaovník obsahuje kakaové bôby teda semienka plodov kakaovníka, ktoré ukrývajú množstvo flavonoidov (vedeli ste, že ešte viac ako čučoriedky?) Pravidelným požívaním horkej čokolády môžeme znížiť cholesterol a v kombinácii s kvalitným kakaom dokonca aj schudnúť! Ak Vás prepadne chuť na sladké stačí zjesť dve kocky kvalitnej horkej čokolády a chuť na sladké je preč.

Okrem tmavej čokolády môžeme priamo konzumovať kakaové bôby, ktoré podporujú koncentráciu, u seniorov zlepšujú mozgovú činnosť, prekrvujú mozog, navodzujú pocit šťastia a dobrej nálady, u žien zmierňujú predmenštruačné bolesti, znižujú krvný tlak. Kakaové bôby konzumujeme celé 5 - 10 bôbov denne alebo mleté, cca 15 g denne. 

 

Kakao môže mať rôzne odtiene; od hnedej, červenej až po čiernu farbu. Dobrým tipom pre Vás ako spoznáte kvalitné kakao od toho menej kvalitného je, že kvalitné kakao aromaticky vonia. Kakao uchovávame na suchom mieste a so stálou teplotou, pretože má tendenciu rýchlo navlhnúť.

NÁHRADA KAKAA V KUCHYNI
 
Ako to už býva ani konzumácia kakaa nie je pre každého. Ľudia trpiaci alergiou na kakao by sa mali vyhýbať tmavej čokoláde. To platí aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou a pre ľudí s chorobou DNA. V takýchto prípadoch odporúčame KAROB - prášok vyrobený z plodov rohovníka obyčajného alebo ľudovo povedané zo svätojánskeho chlebíka.

Samotný kakaový bôb má horkastú chuť (záleží aj od regiónu, kde sa pestuje). Pri kakau je horká chuť už o niečo znížená. Ak neobľubujete príliš horkú chuť skúste kakao skombinovať s dozretými banánmi v nápojoch, s kokosom alebo s bezlepkovými cereáliami. 
 
KAKAOVÉ MASLO
 
Výborne sa hodí do nápojov, niektorých druhov ciest alebo na torty. Má vysoký bod prepaľovania, t.z, že vydrží až do približne 200°C. Kakaové maslo využívajú aj farmaceutické strediská na výrobu krémov, deodorandov, balzamov na pery. Pôsobí blahodárne na pokožku; upokojuje ju, zvláčňuje, lieči suchú pokožku. Maslo sa začína topiť už pri 30°C, preto je jeho aplikácia veľmi jednoduchá. 

Kakao tmavé Liana 100 g so zníženým obsahom tuku 10 - 12% na pečenie, krémy, pudingy, zmrzliny môžete kúpiť tu.
 
Kakao tmavé s obsahom kakaového masla 10 - 12% v 1 kg balení môžete kúpiť tu.
 
Kakao EXTRA tmavé s obsahom kakaového masla 10 - 12% v 1 kg balení kúpite tu.
 
Kakao HOLANDSKÉ s obsahom kakaového masla 10 - 12% v 1 kg balení kúpite tu.
 
Kakao HOLANDSKÉ s obsahom kakaového masla 20 - 22% v 1 kg balení kúpite tu.

 

Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.